Fantomi putuju po peto evropsko zlato

Prvaci Bosne i Hercegovine, Odbojkaški klub invalida Fantomi će od 25. do 27. marta učestvovati na Kupu šampiona, koje se ove godine igra u italijanskom gradu Nola.

Na najvažnijem klupskom prvenstvu na svijetu OKI Fantomi snage će odmjeriti sa domaćom ekipom Nola Citta dei Gigli, OIK Zagrebom, poljskom ekipom Silesia, Bayernom 04 Leverkusenom, potom mađarskom ekipom Mozdulj Mozgáskorlátozottak, te ekipom Karaman iz Turske. “Sve osim finala bio bi neuspjeh“, kaže Mrsad Mirojević, direktor Fantoma. On je novinarima u Sarajevu rekao kako će ekipa putovati više od 1600 kilometara vlastitim kombijima, te da će od dolaska do prve utakmice imati tri sata odmora. “Raspored je takav da nas odmah u petak čeka prva utakmica sa turskom ekipom Karaman. Iako smo mislili da će to biti lagana utakmica, ovaj turski klub se pojačao sa petoricom igrača koji nastupaju za reprezentaciju Irana i time nama otežao put“, navodi Mirojević.

Trener Fantoma, Sead Mršo naglasio je kako su svi igrači zdravi. “Nažalost, nismo imali pripreme za ovo takmičenje, ali naša četvorica igrača koji igraju za reprezentaciju su uoči Zlatne lige, odradili odlične pripreme, pa će ih ostali igrači pokušati pratiti“, objašnjava Mršo. Jedan od igrača Fantoma, reprezentativac BiH u sjedećoj odbojci Safet Alibašić kaže kako je plasman u finale cilj. “Siguran sam da ćemo osvjetlati obraz i kluba i države. Isto tako sam siguran da ćemo doći do finala, a tamo uz malo sreće možemo do pete titule prvaka Evrope“, optimistično je rekao Alibašić. OKI Fantomi do sada su četiri puta bili na krovu Evrope.

Fantomi koji su aktualni prvaci BiH u sjedećoj odbojci, tokom prošle godine također su osvojili tri turnira. Pobjednici su Međunarodnog turnira “Prijateljstvo“, održanom u Zagrebu, potom Međunarodnog turnira u sjedećoj odbojci u Kikindi, te osvajači zlatne medalje na Međunarodnom turniru “Sarajevo open 2021.“. Na 77. Izboru najuspješnijih sportista i sportskih ekipa, OKI Fantomi su proglašeni za najuspješniji klub u Bosni i Hercegovini, dok je kapiten kluba Mirzet Duran proglašen za najuspješnijeg sportistu. Bitno je napomenuti da je Duran također proglašen kao MVP Evropskog prvenstva u Turskoj 2021. godine.

Odlazak Fantoma na Kup šampiona Evrope finansijski su pomogli Vlada Federacije BiH, Kantona Sarajevo, BH pošte, te Sarajevo city centar.

Scroll to Top