Osam ekipa na 23. međunarodnom turniru “Sarajevo Open”, Fantomi brane titulu

Utakmicama njemačkog prvaka Bayera iz Leverkusena i prvaka Hrvatske Hrabri, te Fantoma i Hvidre iz Osijeka počinje 23. po redu Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci “Sarajevo Open 2024”.

Prve utakmice igraju se u subotu s početkom u 10:00 sati u dvorani Ramiz Salčin na Mojmilu.

Kapiten Fantoma i reprezentativac BiH u sjedećoj odbojci Mirzet Duran ocjenjuje kako je sezona bila izuzetno teška, ali da su igrači zdravi i u formi.

“Sve osim prvog mjesta bi značilo neuspjeh. Svjesni smo da dolaze jake ekipe, prvaci država, osvajač Eurolige, ali mi obećavamo kvalitetne utakmice i odbranu titule ovog turnira”, kaže Duran.

I trener Fantoma Sead Mršo kaže da je prvo mjesto imperativ, te da je sve spremno za takmičenje.

“Mi imamo snage osvojiti prvo mjesto i na ovom turniru i to ćemo i uraditi. Očekujem da ćemo u finalu igrati sa njemačkom ekipom Bayer Leverkusen, koji su naši stari rivali”, rekao je Mršo.

Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci “Sarajevo Open 2024” će se igrati od 31. maja do 2. juna u sportskoj dvorani “Ramiz Salčin” na Mojmilu, a na turniru će nastupiti osam ekipa i to Bayer, iz Njemačke, Hrabri, Zagreb i HVIDR-a Osijek iz Hrvatske te bh. timovi Borac iz Banje Luke, ‘Jedinstvo Brčko-Boće iz Brčkog, Sinovi Bosne iz Lukavca i OKI Fantomi iz Sarajeva.

Sve je spremno i očekuje se dolazak prvih ekipa već u četvrtak večer kaže direktor Fantoma Mirsad Mirojević.

“Finale će se igrati u nedjelju, a kao ni za prethodne, ni za ovaj turnir nismo imali problema pri organizaciji, zahvaljujući Međunarodnoj organizaciji za jačanje čovjekove sigurnosti (ITF-a), koji su i ovaj put naši generalni sponzori”, rekao je Mirojević.

Međunarodna organizacija za jačanje čovjekove sigurnosti (ITF), koja je kroz program pomoći žrtvama mina finansijski podržala održavanje turnira, u proteklih dvadeset godina donirala je BiH preko 200 miliona dolara za proces deminiranja, a trenutno rade na projektima podrške žrtvama mina.

“Žrtve mina, za nas su heroji našeg vremena. To da se oni tako kvalitetno bave sportom premašuje granice ove države i jedina riječ koju oni znaju je ‘pobjeda’. To govori o njihovom borbenom duhu i o kvaliteti sporta. Ponosni smo da možemo biti dio ove priče u olimpijskoj godini, sa jedinstvenom porukom svima, da postoji kvalitetan način reintegracije žrtava mina”, rekao je Tomaž Lovrenčič, direktor ITF-a.

Odbojkaški klub invalida Fantomi krajem aprila 2024. godine osvojili su po sedmi put zlatnu medalju na Kupu šampiona, koji se ove godine igrao u hrvatskom gradu Poreču. Za najboljeg igrača Kupa šampiona 2024.godine proglašen je Safet Alibašić, igrač Fantoma i reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci.

Fantomi pozivaju građane Sarajeva da dođu na finalnu utakmicu koja se igra u nedjelju u 14:00 sati i podrže evropske prvake.

Izvor: https://www.klix.ba/sport/osam-ekipa-na-23-medjunarodnom-turniru-sarajevo-open-fantoni-brane-titulu/240529107

Scroll to Top