Priča o našim slavnim Fantomima

Malo ko u našoj zemlji nije čuo za proslavljene Fantome – klub sjedeće odbojke invalida, koji su žrtve mina i amputirci. Ovi momci svima su primjer kako volja za životom daje snagu za niz najvećih uspjeha.

Pripremio: Kemal Masnopita (FTV)

Pet titula prvaka Bosne i Hercegovine, četiri titule prvaka Evrope, dva puta pobjednici Kupa BiH, deset puta pobjednici Eurolige u sjedećoj odbojci. Rijetki su sportski klubovi koji se mogu pohvaliti ovakvim uspjesima. Iako su uvjeti za rad teški, ne žale se. Pokušavaju biti uzori drugima. „Ima jako mnogo mladih ljudi koji su na neki način hendikepirani, nažalost, sjede u svojim kućama i nemaju dovoljno hrabrosti da se priključe nekom sportskom kolektivu. Činimo sve napore da to promijenimo”, kaže predsjednik i igrač OKI Fantomi Ismet Godinjak.

O Fantomima je govorila i šefica američke diplomatije Hillary Clinton. Na njih bi se trebali ugledati političari kako bi zemlju predstavljali u boljem svjetlu. “OKI Fantomi je klub sjedeće odbojke u Sarajevu, kojeg čine preživjele žrtve mina i amputirci. Oni su postali svjetski šampionu u ovom sportu. I dok se takmiče kao tim širom svijeta podsjećaju nas koliko je ljudski duh sposoban i snažan da se suoči s velikim izazovima”, kazala je Clinton u decembru prošle godine.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top